Blog

Algemene voorwaarden: waarom ze het verschil maken

Laten we eerlijk zijn: bijna niemand leest ze echt. En toch zijn algemene voorwaarden cruciaal - zeker als er een geschil ontstaat. Ze vormen namelijk het juridische fundament van elke zakelijke transactie en garanderen een zekere bescherming. Zowel voor jou als je klanten. Maar wat zijn de algemene voorwaarden? Waarom zijn deze ‘kleine lettertjes’ onmisbaar? En hoe kan je ze op de juiste manier opstellen voor jezelf of voor jouw klanten?

De algemene voorwaarden zijn een bundeling van juridische standaardregels die de basis vormen voor de overeenkomst tussen jou en je klanten, of wanneer je algemene voorwaarden opmaakt voor een klant: tussen je klant en zijn klanten. Ze leggen onder meer vast welke voorwaarden verbonden zijn aan de producten of diensten en beschermen de onderneming, kantoor of bedrijf tegen mogelijke geschillen.

Wat is het verschil tussen een overeenkomst en algemene voorwaarden?

Een contract bevat specifieke afspraken tussen meerdere partijen over een bepaalde transactie. Het gaat hier dus om één concreet geval. Algemene voorwaarden daarentegen gelden voor al je transacties en bevatten een set van algemene standaard spelregels.

Wat met tegenstrijdigheden in een overeenkomst en algemene voorwaarden?

Soms wijkt een specifieke overeenkomst af van de algemene voorwaarden, en dat kan bewust zo zijn. De overeenkomst bevat dan afspraken die de algemene voorwaarden overstijgen. De algemene voorwaarden zijn er meestal als vangnet voor zaken die niet in de overeenkomst staan. Het is niet nodig om expliciet in de algemene voorwaarden te vermelden dat de overeenkomst voorrang heeft, omdat dit een algemeen juridisch principe is (lex specialis derogat generali).

Algemene voorwaarden opstellen? Dat is meer dan louter een formaliteit. Veel meer zelfs. Ze beschermen de onderneming of kantoor, zorgen voor een juridische basis om op terug te vallen en verkleinen de kans op risico’s, onvoorziene problemen of conflicten. Risico's die je als accountant ook duidelijk mee kan geven aan de klant die zich afvraagt de juiste algemene voorwaarden cruciaal zijn. We lijsten hieronder enkele concrete voordelen op:

Meer juridische bescherming

Beland je in een conflict waarbij een klant zijn verplichtingen niet nakomt? Dan zorgen de algemene voorwaarden voor een sterke juridische basis om je standpunt te verdedigen. Dit kan zelfs in een rechtszaak een doorslaggevende rol spelen.

Meer duidelijkheid

Algemene voorwaarden bieden transparantie. Ze maken duidelijk wat klanten mogen verwachten op het vlak van bijvoorbeeld betalingstermijnen, levering en aansprakelijkheid. Zo vermijd je misverstanden en mogelijke conflicten.

Meer efficiëntie en tijdswinst

Met duidelijke algemene voorwaarden hoef je niet bij elke klant apart te onderhandelen over de basisregels van je samenwerking. Dit bespaart je niet alleen heel wat tijd, maar zorgt ook voor een efficiënt verkoopproces.

Meer eigen zeggenschap

Zonder algemene voorwaarden geldt automatisch de algemene wetgeving. Die is niet altijd even specifiek en kan soms nadelig uitvallen voor je kantoor of bedrijf. Met eigen voorwaarden bepaal je - binnen de wettelijke grenzen - zélf de spelregels.

Zoals we hierboven aanhaalden, ben je volledig afhankelijk van de algemene wetgeving als ervoor gekozen werd om geen algemene voorwaarden op te stellen. Dit betekent dat geen extra bescherming is bij wanbetaling of schadeclaims. Daarnaast kan het juridisch minder duidelijk zijn welke rechten en plichten je klanten precies hebben.

Je kunt online tal van voorbeelden en templates vinden, maar een ‘copy-paste’-aanpak is sowieso een slecht idee. Iedere onderneming is immers uniek. Stem je algemene voorwaarden dus steeds af op je specifieke situatie. Hier zijn enkele zaken die we zeker in je algemene voorwaarden aanbevelen:

Offertes

Vermeld de geldigheidsduur van offertes en onder welke voorwaarden ze al dan niet bindend zijn. Geef aan of de vermelde prijzen kunnen wijzigen en of het mogelijk is dat er bijkomende kosten zijn.

Prijzen

Geef duidelijkheid over of prijzen inclusief of exclusief btw zijn. Vermeld indien nodig het recht om prijzen aan te passen, bijvoorbeeld via indexatie of bij gewijzigde marktomstandigheden.

Levering

Bepaal de levertermijnen en de voorwaarden waaronder de levering plaatsvindt. Geef zeker ook aan wie verantwoordelijk is voor eventueel transport en de mogelijke schade tijdens de verzending.

Aansprakelijkheid

Specificeer tot hoever je aansprakelijkheid reikt. Beperk je verantwoordelijkheid voor bepaalde schadegevallen of -claims en vermeld zeker de belangrijkste uitzonderingen, bijvoorbeeld bij overmacht.

Klachtenregeling

Geef aan hoe men een klacht kan indienen, binnen welke termijn en hoe de verdere procedure zal verlopen. Dit voorkomt juridische escalaties en biedt een kader voor geschillenbeslechting.

Extra: wat mag er niét in je algemene voorwaarden staan?

Niet alles mag je zomaar in je algemene voorwaarden opnemen. Sterker nog, wettelijk bestaan er zelfs heel wat verboden en onrechtmatige clausules. Bijvoorbeeld een bepaling die je als onderneming het recht geeft om de verplichtingen van de klant te verhogen zonder hun toestemming. Dit zou als onredelijk of onwettig kunnen worden beschouwd, omdat het de klant onterecht zou kunnen benadelen.

Algemene voorwaarden zijn alleen bindend als je klanten er daadwerkelijk kennis van hebben genomen en ermee instemmen. Het is daarom belangrijk om ze op een duidelijke, transparante en toegankelijke manier te communiceren, zodat er achteraf geen discussie ontstaat.

In veel B2B-situaties volstaat het om je algemene voorwaarden vooraf mee te sturen met de offerte of bestelbon. In een B2C-context zijn de eisen echter strikter. Hier moeten je algemene voorwaarden uitdrukkelijk worden aanvaard door de klant voordat de transactie of overeenkomst wordt gesloten. Dit betekent dat de klant actief akkoord moet gaan met de voorwaarden, bijvoorbeeld door ze expliciet te ondertekenen of een vinkje te zetten in een checkbox. Zorg er dus voor dat je algemene voorwaarden duidelijk en gemakkelijk toegankelijk zijn, zodat de aanvaarding juridisch bindend is.

Instaclause, dé partner om je algemene voorwaarden op te stellen

Het correct opstellen van algemene voorwaarden vergt juridische kennis, gepersonaliseerd maatwerk en nauwkeurige punctualiteit. Instaclause helpt je hierbij door op maat gemaakte voorwaarden te genereren voor jou of je eindklant op basis van jouw sector, persoonlijke behoeften en specifieke situatie.

Op die manier kan je niet alleen in een mum van tijd correcte, duidelijke en specifieke algemene voorwaarden opstellen, maar ben je ook zeker dat je juridisch sterk staat bij een eventueel geschil.

Instaclause versterkt de rangen van accountants en creëert correcte, juridische documenten op maat.


Boek hier jouw demo