nieuws

Wijziging aansprakelijkheid accountant na Boek 6 BW

Op 1 januari 2025 treedt het nieuwe Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (BW) in werking. Dit boek hervormt het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht grondig. Zo kunnen accountants en medewerkers van een accountancykantoor voortaan ook buitencontractueel aansprakelijk worden gesteld. Hoe zorg je ervoor dat jouw kantoor beschermd is? Lees verder!

Op 1 januari 2025 verschijnt Boek 6 van het BW. Deze update wijzigt de aansprakelijkheid van de accountant evenals die van de medewerkers van het accountancykantoor. Iets om je ongerust over te maken? Het vraagt alleszins de nodige alertheid.

Wat betekent deze update concreet?

De invoering van Boek 6 BW zorgt voor een grote verschuiving in het aansprakelijkheidsrecht. Het boek vervangt de gekende artikelen 1382 tot 1386bis van het oude Burgerlijk Wetboek en wijzigt het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht ingrijpend.

Momenteel bestaat er zoiets de quasi-immuniteit van hulppersonen zoals bestuurders, werknemers of onderaannemers. Dit houdt in dat de persoon die de prestaties van een vennootschap werkelijk uitvoert, door de tegenpartij van die vennootschap niet rechtstreeks aansprakelijk kan worden gesteld voor schade ingevolge de uitvoering.

Bij de invoering van Boek 6 zal dit concept van quasi-immuniteit verdwijnen. Dit betekent dat de werkelijke uitvoerders vanaf dan door derden rechtstreeks kunnen worden aangesproken voor hun persoonlijke fouten.

Wat zijn de gevolgen voor accountants?

Het nieuwe Boek 6 BW heeft ook een impact op de accountancysector. Volgens Boek 6 zullen de medewerkers van een accountancykantoor ook vallen onder de noemer ‘hulppersonen’ en bijgevolg ook onder het verruimde buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht. Dit betekent dat zij vanaf dan rechtstreeks aansprakelijk kunnen worden gesteld door de contractspartijen van het accountancykantoor. De impact van deze wijziging in aansprakelijkheid kan dus groot zijn als je hiervoor als accountant niet de nodige stappen zet.

De oplossing voor jou en je accountancymedewerkers? De wet laat toe dat partijen hierover afwijkende contractuele afspraken maken. Een sluitend contract of waterdichte opdrachtbrief is dus cruciaal.

Achter Instaclause schuilt een team van juristen dat de wetgeving op de voet volgt. Zij zorgen ervoor dat alle juridische documenten in lijn liggen met de nieuwste ontwikkelingen, ook deze in het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht. Zij pasten onze contractuele clausules aan aan de nieuwe bewoordingen van Boek 6 BW. Hoe zorg je ervoor dat jij en je kantoor beschermd zijn? En wat met je reeds bestaande juridische documenten?

Situatie 1: Je maakte al juridische documenten op via Instaclause

Heb je in het verleden al een contract of opdrachtbrief opgesteld via Instaclause, dan kan je erop rekenen dat je accountancykantoor hiermee voldoende beschermd blijft. De terminologie van onze clausules werd gealigneerd met de nieuwe wetgeving, maar inhoudelijk waren de voorgaande Instaclause documenten reeds afgestemd op de nieuwe wetgeving. Deze bescherming hadden we proactief reeds ingebouwd.

Wil je toch graag een extra update? Kies er dan voor om een nieuwe versie op te maken via de tool die de bewoordingen van Boek 6 BW bevat.

Situatie 2: Je hebt nog geen documenten opgesteld via Instaclause

Maakte je in het verleden je opdrachtbrieven niet op met Instaclause? Dan kan je via Instaclause een nieuwe opdrachtbrief opmaken.

Nog geen klant en wil je er ook voor zorgen dat jouw accountancykantoor beschermd is?


Start met Instaclause